Lösemi (Kan Kanseri)

Başlangıçta hastaya 4-8 hafta, sonrasında nüksün önlenmesi ve idame amaçlı 2-3 yıl süreyle kemoterapi uygulanmaktadır.1

 

Lösemi (Kan Kanseri) hakkında detaylı bilgi almak için tıklayın.

 

 

Referanslar:

1.https://www.losemilenfomamiyelom.org/TR,24/akut-lenfoblastik-losemi-all.html(Erişim tarihi: 28.08.2020)

Cilt Kanseri (Melanom)

Kanseri kontrol etmek ve kişinin yaşam kalitesini artırmak için ileri evre melanomda kemoterapi uygulanabilir. Genellikle diğer melanom tedavilerinden sonra ya da alınan herhangi bir tedavi yoksa kullanılır.

Referanslar:

1) https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/melanoma/treatment/advanced-treatment/chemotherapy-advanced-melanoma/about (Son erişim tarihi: 02.02.2022)

Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri

Kemoterapide kullanılan ilaçlar kan yoluyla vücudun birçok yerindeki kanser hücrelerine ulaşabilmektedir. Kemoterapi hastanın durumuna göre ameliyat öncesinde veya sonrasında uygulanabilmektedir. Bununla birlikte, kanser ilerlemişse, tekrar ettiyse veya vücudunuzun diğer bölgelerine yayıldıysa kemoterapi uygulanmaktadır.

Referanslar:

https://www.nhs.uk/conditions/cervical-cancer/treatment/ (Son erişim tarihi: 30.12.2021)

Mesane Kanseri

Mesane kanseri tedavisinde kemoterapi iki farklı şekilde uygulanabilir;

İntravezikal Kemoterapi: Bu yöntemde kemoterapi ilacı doğrudan mesaneye konulur ve yalnızca mesanenin iç kısmında bulunan kanserin tedavisi için kullanılır.

Sistemik Kemoterapi: Kemoterapi ilaçlarının ağız ya da damar yoluyla verildiği yöntemdir. İlaçlar kan dolaşımına girer ve tüm vücudu dolaşarak kanserli hücreleri yok eder.

Referanslar:

1) https://www.cancer.org/cancer/bladder-cancer/treating/chemotherapy.html (Son erişim tarihi: 25.02.2022)

Kolorektal Kanser: Kolon ve Rektum Kanseri

Kemoterapi sistemik veya bölgesel olmak üzere iki farklı şekilde uygulanabilmektedir. Sistemik kemoterapide ilaçlar toplar damar yoluyla veya ağızdan alınarak vücudun tümüne yayılarak etki eder. Bölgesel uygulanan kemoterapide ise ilaçlar tümörün bulunduğu vücut bölgesine ulaşan atar damara verilir ve özellikle o bölgedeki tümör hücrelerine etki etmesi sağlanır.1

 

Kolorektal kanser hakkında detaylı bilgi almak için tıklayın.

 

 

Referanslar:

1)https://www.cancer.org/cancer/colon-rectalcancer/treating/chemotherapy.html(Erişim tarihi: 11.11.2019)

Cilt Kanseri (Melanom Dışı)

Ağız ya da damar yoluyla uygulanan kemoterapi, cilde uygulanan topikal kemoterapinin aksine lenf düğümlerine ve diğer organlara yayılmış kanser hücrelerini yok etmek için kullanılabilir. Bazal hücreli cilt kanseri çok nadiren ileri bir aşamaya ulaşır, bu nedenle kemoterapi bu kanserleri tedavi etmek için yaygın olarak kullanılmaz.

Referanslar:

1) https://www.cancer.org/cancer/basal-and-squamous-cell-skin-cancer/treating/systemic-chemotherapy.html (Son erişim tarihi: 02.02.2022)

Akciğer Kanseri

Akciğer kanserinde kemoterapi tek başına ya da cerrahi işlem ve/veya radyoterapi ile birlikte kullanılabilir. Kullanım sırası kanserin tipi ve evresine göre değişebilir.1

Akciğer kanserinde kemoterapi için kullanılan ilaçlar kanser hücrelerini öldürür, kanser hücreleriyle birlikte sağlıklı hücreye de zarar verir. Bu durum farklı yan etkileri ortaya çıkarabilmektedir.1

 

Akciğer kanseri hakkında detaylı bilgi almak için tıklayın.

 

Referanslar:

1.http://www.solunum.org.tr/TusadData/userfiles/file/Akciger_Kanser_Brosur.pdf(Erişim tarihi: 28.08.2020)

Meme Kanseri

Kemoterapide kullanılan ilaçlar kan yoluyla vücudun birçok yerindeki kanser hücrelerine ulaşabilmektedir. Kemoterapi hastanın durumuna göre meme kanseri cerrahisi öncesi veya sonrasında uygulanabilmektedir.2

 

Meme kanseri hakkında detaylı bilgi almak için tıklayın.

 

Referanslar:

1)https://www.cancer.org/cancer/breast-cancer/treatment/chemotherapy-for-breast-cancer.htm(Erişim tarihi: 28.10.2019)