Akciğer kanseri nasıl tedavi edilir?

Prof. Dr. Başak Oyan Uluç anlatıyor: Akciğer kanseri nasıl tedavi edilir?

Akciğer kanseri tedavisi, kanserin evresi, yani yaygınlığı ve kanserin tipine göre değişmektedir.

Hasta, erken evrede başvurduysa ve küçük hücreli olmayan akciğer kanseri varsa, ön planda cerrahi düşünülmektedir. Cerrahinin uygun olmadığı durumlarda ise, kemoterapi ve radyoterapinin birlikte kullanılması ile iyi sonuçlar alınmaktadır. İleri evre, yani metastaz yapmış akciğer kanserinde ise, günümüzde kemoterapi, hedefe yönelik ajanlar veya immünoterapi gibi seçenekler uygun hastalara seçilerek kullanılmaktadır.

Son yıllarda akciğer kanserinde yaşanan önemli gelişmeler, ileri evrede de başarı şansımızı çok artırmıştır. Akciğer kanserinin bazı alt tiplerinde, hücrenin tümörleşmesine neden olan gen değişiklikleri olduğunu biliyoruz ve bunları test edebiliyoruz. Eğer hastalarda bu gen değişikliklerini tespit edersek, bunları hedefleyen ilaçlarla, yani hedefe yönelik ilaçlarla tedavilerini yapıyoruz.

Bu ilaçlar, halk arasında akıllı ilaç olarak da bilinmekte. İmmünoterapi veya diğer adıyla immüno onkolojik ilaçlar, bağışıklık sistemini aktifleştirerek tümörün yok edilmesini sağlamaktadır. Yan etkileri kemoterapiye göre oldukça düşüktür ve yanıt veren hastalarda yanıt süresi çok uzun olmaktadır.